Я да дам и рецептите - може да има и други ентусиасти:
БИСКВИТЕНА ТОРТА
Нужните продукти:
2 пакета обикновени бисквити
За крема:
1 л прясно мляко
200 г захар
100 г нишесте
300-350 г подсладена сметана
20 г какао
1 ванилия
За украса:
Шоколад
Ядки
Начин на приготвяне:
Сложете 750 мл мляко да се загрее в по-дълбока тенджера. Прибавете 200 г захар и едно пакетче ванилия.
Добавете към нишестето малко студена вода и разбъркайте. Налейте разтвреното нишесте на тънка струйка в заврялото мляко. Бъркайте непрекъснато.
Залепете найлоново фолио върху повърхността на крема, за да не се получи кондензация.
Оставете крема да изстине.
С миксер избийте 300 – 350 мл течна подсладена сметана.
Разбийте нишестения крем заедно със сметаната.
Затоплете 250 мл от млякото, прибавете какао и натопете в него бисквитите.
Покрийте дъното на тавичката с бисквити. Намажете с крем. Продължавайте да редите, като най-отгоре завършите с крем.
Поръсете тортата с настърган шоколад и счукани ядки. Оставете я в хладилник за няколко часа.
Бисквитена торта с маслен крем
560 гр обикновени бисквити
300 гр масло
250 гр пудра захар
50 гр какао
250 гр орехови ядки
150 мл прясно мляко
1 с.л. ром
Бисквитите се натрошават на ситно – 1 смх1 см. Маслото се стопява на стайна температура. Към него се добавя какаото, захарта и рома. Разбива се докато се получи гладък крем. Бисквитите се поръсват с млякото, добавят се нарязаните орехови ядки и се разбърква добре. Добавя се масления крем. Сместа се разбърква внимателно и се изсипва в тортена форма. Тортата се украсява по желание и се оставя в хладилник за няколко часа. Преди да се яде се оставя на стайна температура за 15 минути.
Малък коментар от мен - имам една любима сладкарница "Вила Росиче" - там правят добра бисквитена торта, с аромат на масло и ром. Все се опитвам да им уцеля рецептата... В първата рецепта крема може да е класически ванилов крем или пудинг "Ванилия" на д-р Йоткер, ама като си падам по изкълчени работи..
Тъй, наскоро си припомних вкуса на онази бисквитена торта. Между пластовете бисквити и маслен крем бяха добавили приятно количество крокант. Тортата определено печели от това.
Бисквитена торта Мишанка
Moderator: Fireball
Бисквитена торта Мишанка
Last edited by Мишанка on Mon Jun 20, 2011 4:37 pm, edited 2 times in total.
Re: Кулинарна тема
Зази, thank you за рецептата! То така много лесно - отиваш, опитваш и получаваш рецептата . Много ми хареса как се съчетава вкуса на какаото с малините , идеята е страхотна.
В събота правих малки проби от бисквитените торти. На втория вариант според мен маслото не трябва да се стопява, а да се разбие на маслен крем със захарта. Понеже не правих пълна доза и не усетих как е пропорцията бисквити - крем, това е втората тънкост. Крема е тежичък и трябва да е добре балансиран с бисквитите и орехите. Иначе рецептата е трепач, става и за малки купички.
Първата рецепта я промених, защото нямах течна сметана. Крема направих с цели, разбити яйца, нишесте, мляко, захар и накрая подобаващо количество масло. Стана също много добре. Тортата е лека и много подходяща за деца и неофициални семейни поводи.
В събота правих малки проби от бисквитените торти. На втория вариант според мен маслото не трябва да се стопява, а да се разбие на маслен крем със захарта. Понеже не правих пълна доза и не усетих как е пропорцията бисквити - крем, това е втората тънкост. Крема е тежичък и трябва да е добре балансиран с бисквитите и орехите. Иначе рецептата е трепач, става и за малки купички.
Първата рецепта я промених, защото нямах течна сметана. Крема направих с цели, разбити яйца, нишесте, мляко, захар и накрая подобаващо количество масло. Стана също много добре. Тортата е лека и много подходяща за деца и неофициални семейни поводи.