Ягодов чийз кейк

Moderator: Fireball

Post Reply
milly vanilly

Ягодов чийз кейк

Post by milly vanilly » Wed May 05, 2010 9:03 pm

Ягодов чийз кейк

Image

Червеничките дребни плодове, било то ягоди, малини, череши, са символ на пролетта. Едно ново и крехко, много апетитно, ново начало.

За основата:
• 2 пакета чаени бисквити с аромат на сметана
• 150 гр. меко краве масло
• 100 гр. едро смлени орехи
За крема:
• 500 гр. сирене Рикота
• 250 гр заквасена сметана
• 1 1/3 ч. ч. пудра захар с ванилия (или добавете 1 – 2 ванилийки)
• 3 яйца
• 50 гр. мармалад от ягоди /по желание/
За топинга:
• около 100 гр. ягодов мармалад
• 400 гр. ягоди

Приготвяне:
1. Бисквитите се натрошават. Добавят се орехите и маслото и се правят трохи.
2. 24 см. форма се намазнява с масло и се постила с хартия за печене.
3. Бисквитената смес се изсипва във формата и се оформя, така че да се образуват стени и дъно.
4. Рикотата се разбива заедно със захарта.
5. Добавят се яйцата и сметаната и се доразбива добре.
6. Сместа се изсипва във формата.
7. С малка лъжичка капнете, на произволни места от кейка, мармалад.
8. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 30 минути или до получаване на златиста коричка
9. Сместа във формата може да седи течна, но след охлаждане се втвърдява.
10. Остатъкът от мармалада се сгрява и с него се намазва кейка.
11. Отгоре се подреждат ягодите.

Image

Image
Image
Image Image

milly vanilly

Re: Ягодов чийз кейк

Post by milly vanilly » Wed May 05, 2010 9:30 pm

Едно уточнение ;)
Хубаво е , тортата да престой няколко часа в хладилника, да се стегне напълно.
Ягодите ги топя в захарен сироп, може и в желе , зада се запазят по-дълго време свежи ;)
Можете да комбинирате малини , къпини, боровинки , или само малини , само къпини т.е може и с друг плод , или да комбинирате :thumbup:
Image
Image Image

Илче

Post by Илче » Sun May 09, 2010 8:53 am

Ванили - чийз кейка стана един път!! Пробвала съм няколко пъти други рецепти - обаче само твоята досега ми се е получила!

Едно леко измменение направих - към бисквитите прибавих канела и разбърках - вкуса на блата става много приятен, защото аромата се поема от бисквитите и даже не се усеща, че има канела.

Ванили - един въпрос - ти кога ги слагаш ягодите - когато кейка е още топъл или като изтине в хладилника? Моят е твърд в хладилника и се чудя дали ще се захванат ягодите ако сега ги сложа? :think:
ImageImage

milly vanilly

Post by milly vanilly » Sun May 09, 2010 11:54 am

Илче, като изтине слагаш ягодите, но първо намазваш с леко притоплен конфитюр и тогава ги лепиш от горе ;)
Image
Image Image

Mileto

Post by Mileto » Fri May 14, 2010 8:27 am

Мили, този уикенд ще правя твоя сладкиш. Имам само един въпрос - тази Рикота крема сирене ли е, или нещо друго? С какво би могла да се замени в БГ-то?
Image It's a small world after all Image

milly vanilly

Post by milly vanilly » Fri May 14, 2010 9:56 am

Миленце, ще намериш бе , има я в големите супер маркети . Продава се в кутии като маскарпонето. На вкус е като сирене крема , но без сол ...наподобява на извара . Ако не намериш пробвай с нещо (Филаделфия, масккарпоне или друго) , аз и без това го имам като идея , но с 1/2 доза, че даже имам малка тавичка 18см. и ще мми свърши чудесна работа за експеримента. Но не ми остана време да пробвам ....

Аз имам и друга рецепта за Класически Чийз Кейк

Продукти:

100гр. бисквити Digestive Image Ако не намерите, заместете с чаени
50 гр. финна кафява захар (ако ви е едричка, леко я селяйте, да стане нещо между пудра и кристална)
50гр. разтопено масло
500гр. сирене крема Филаделфия - Класик
100гр. пудра захар
1 пръчка ванилия (смляна или настъргана), или 1 ч.л. екстракт от ванилия
200 мл. готварска сметана (без захар)

Приготвяне:

В купа смесете и разбъркайте бисквитите (предварително натрошени) , кафявата захар и разтопеното масло. Изсипете го в тавичка 20 см . ( добре е да бъде с подвижно дъно) , като на дъното ложете хартия, и разпределете равномерно на дъното. С метална лъжица, притиснете плъно и загладете , след което оставете в хладилник да се охлажда.

В друга купа, с помощта на дървена лъжица или бъркалка , разбъркайте сиренето крема, пудрата захар и ванилията. след това добавете сметана и разбъркайте добре .
Прибавете към охладетите бисквити , като разпределите бавно и равномерно , така че да получите гладка покривка, без въздух ....
Оставете да се охлади за един часв хладилника . Извадете от формата , след което отрежете едно парче и се насладете :mrgreen:
Може да украсите с някой плод , ягодка, малинка, капинка ..... ;)
Image

Рецептата е взета от тук http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/514277
Image
Image Image

Петя

Post by Петя » Fri May 14, 2010 4:17 pm

Леле, Ванилка, сърбят ме ръцете да я пробвам тази прекрасна торта! :yahoo: :yahoo: :yahoo:

Миле, Рикота има в Елемаг. :thumbup:
Image
Image
Image Живея с радост, доброта, здраве, обич и благодарност!

milly vanilly

Post by milly vanilly » Fri May 14, 2010 5:47 pm

Давай Пете, подслади Миро с нещичко деее , той обича . Пък нали му бях обещала да пусна някоя и друга английска рецепта :yahoo:
Аз токущо метнах една във фурната, че утре съм на Градинско парти у зълвата, че нали чуква 40 годинки , така де нема да се излагам. Нека видят българска домакиня какво значи :P Обаче ягодите ще ги подредя утре, че да са пресни , и тъкмо ще се стегне хубаво като престой цяла нощ в хладилника ;)
Image
Image Image

Mileto

Post by Mileto » Sun May 16, 2010 10:08 pm

Мили, огромно благодаря за фантастичната рецепта. По-вкусно нещо наистина не съм яла. И днес, и вчера, хапвайки си с Жоро в холчето с по една чашка черен чай, се чувствахме като в най-елитната сладкарница. Препоръчвам рецептата на всички!

Ето как изглежда моята версия. Много ми харесаха щръкналите зелени дръжчици на Мили, следващият път ще сложа и повече ягоди.

Image
Image It's a small world after all Image

milly vanilly

Post by milly vanilly » Mon May 17, 2010 10:21 am

Браво Милееее, трахотна ти е тортичката , или чийзкейкчето :clap: :clap: :clap: :thumbup:
Можеш да комбинираш плодове : ягоди с малини , или киви с ягоди , ягоди с банани ...абе какво ти хрумне и обичате :thumbup:
Браво , много се радвам, че ви е харесала . А, другия чийз-кейк дето съм го побликувала от долу, също е много приятен и лесен . Той пък даже и не се пече става бързо и след час като се охлади , изчезва в сомаха за отрицателно време :mrgreen:
Image
Image Image

Post Reply