http://kulinarenelixir.blogspot.com/201 ... st_05.html
И за всеки случай цялото съдържания тук, че не се знае кой блог/сайт докога го има:
Продукти :
3 яйца + 1 белтък
200 гр. заквасена сметана
150 гр. захар*
60 гр. масло + 40 мл. олио
малка щипка сол
3/4 кубче мая
кората на една мандарина (портокал) + 2 с.л. сок от нея
1 капсула есенция ванилия
1 к.л. сушени лимонови корички на котани или 1 капс. есенция лимон
750 гр. брашно** / ползвах за проба това на София мел за козунаци /
*можете да увеличите още малко захарта,при това количество мая аз не слагам повече от 180 гр.
**може да ви поеме повече или по-малко в зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната.
Приготвяне:
Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата и захарта .Добавете сметаната и маята и бъркайте,докато маята се разтвори.
Аз не активирам маята предварително,защото меся на бързата програма,а тя подграва контейнера,затова и продуктите ми са от хладилника.
Сложете сместа в контейнера на хлебопекарната,добавете щипката сол ,есенциите,кората и сока от мандарината и половината брашно и пуснете да се меси.Добавяйте постепенно брашно,докато спре да маже под бъркалките.Постепенно започнете да добавяте мазнината,лъжица по лъжица,като изчаквате хубаво да се поеме от тестото и тогава добавяте следващата.
Ако има нужда добавете още малко брашно.Тестото трябва да е нелепнещо,но меко.
Когато свърши месенето,пуснете още веднъж отначало и изчакайте още един цикъл.
Изключете машината и оставете тестото да втаса.
Оформяйте на намаслена повърхност с намаслени ръце.
От това тесто могат да се получат 3 такива сплетени кръгли козунака.
Разделете тестото на три части.
Всяка разделете на още 6 и ги оформете на фитили.
Намажете подходящи форми със спрей за печене или с масло и брашно,и сложете оформените козуначета на топло да втасат повторно.Хубаво е да ги завиете с леко намаслено прозрачно фолио,за да не съхнат отгоре.
Когато втасат ги намажете с отделения жълтък,смесен с лъжица олио и лъжица пр. мляко и поръсете обилно със захар.
Изпечете ги в загрята на 160-170 гр. фурна,долен реотан с вентилатор,второ ниво на скарата.