Баница Милето

Moderator: Fireball

dara26

Баница Милето

Post by dara26 »

Към по-пъргавите булки - кулинарки и не само - Моля за рецепта за баница - бърза ,лесна , вкусна- ;) - да разнообразя менюто :thumbup:
И на всяка цена с препоръки за готови кори :P
Все за сладки магии пускате рецептички :( , айде дайте нещо по-соленко- завъртянко :think:
Image
Mileto

Re: Кулинарна тема

Post by Mileto »

Дара, готова си. Ето моята рецепта за баница.

Продукти:
1 пакет кори Фамилия или Бела
5 яйца (жълтъка на едното остава за намазване)
сирене 400-450 гр. (на око - около половин буца от големите)
3/4 кофичка кисело мляко
1/2 чаена чаша олио
масло
сода

Разбърквам яйцата, отделям жълтъка, натрошавам сиренето. Гася 1/2 ч.л. сода в 3/4 кисело мляко. Добавям олиото и киселото мляко с изгасената сода вътре. Разбърквам. Сместа е готова. Отварям корите и както са разтворени, мажа цялата най-горна кора със сместа. Взимам две кори (намазаната и една отдолу) и навивам на руло. Навивам на охлювче в предварително намазана с олио тава. И така, докато корите се свършат. Ако накрая останат 3 кори, слагам ги заедно. Намазвам готовата вита баница с жълтъка и после слагам тук там парченца масло.

Фурната е предварително загрята на 200 градуса. Слагам баницата и първите 5 минути пека на 200, после намалявам на 17о градуса. Около 30-40 минути, зависи от печката. Вадя и покривам с кърпа.

Баницата става сочна и не е мазна. Правя я толкова често (последно преди седмица), но се оказва, че нямам нито една снимка.

!!!! Преди да сложа плънката, не пръскам корите с още мазнина. !!!

Image
Last edited by Mileto on Tue Mar 02, 2010 10:42 pm, edited 1 time in total.
Image It's a small world after all Image
milly vanilly

Post by milly vanilly »

Mileto wrote:Дара, готова си. Ето моята рецепта за баница.
А, готова ли си за рецепта без кори :mrgreen: Миле, тука такова чудо нема :mrgreen:
Image
Image Image
Margaritka

Post by Margaritka »

milly vanilly wrote: А, готова ли си за рецепта без кори :mrgreen: Миле, тука такова чудо нема :mrgreen:
Ааааа, Ванилкеее, тогава ше точиш, чедо!!! :lol:
milly vanilly

Post by milly vanilly »

Margaritka wrote:
milly vanilly wrote: А, готова ли си за рецепта без кори :mrgreen: Миле, тука такова чудо нема :mrgreen:
Ааааа, Ванилкеее, тогава ше точиш, чедо!!! :lol:
:smiliesSet1018: :smiliesSet1018: :smiliesSet1018: smiliesSet1038
Image
Image Image
dara26

Post by dara26 »

Миленце , данке шйоин, снимката от мене ще е ;) , на 40 год. това ще е първата ми баница :oops: , дано имам "късметът на начинаещия" :lol:
като за начало си пожелавам правилно да разпределя плънката :thumbup:
Image
Mileto

Post by Mileto »

Дара, няма как да не успееш. Падат ми се горе, долу по около 6-7 с.л. на кора. По-добре слагай плънка да има, ако не ти стигне - чукаш още едно яйце, 2 с.л. кисело мляко, сирене на око, малко олио, без сода и готово.

Мили, ако ти се точат кори, да ти намерим рецепта за тестото? Може и леко като тутманик да го докараш, пак няма лошо.
milly vanilly

Post by milly vanilly »

Абе могам да точа и рецепта ми не требе smiliesSet1038 ама пусто ме мързи smiliesSet1035 ...немам место ...немам маса smiliesSet1035 ...и точилка немааааам smiliesSet1038 smiliesSet1035
Image
Image Image
papolino

Post by papolino »

Милли Ванилли аз живях там година и половина в заблудата, че кори за баница няма и те не ги познават. Имат и то не в турските магазини. В Waitrose и Tesco ако потърсиш filo pastry /дано съм го написала правилно/ отговаря на кори за баница. Сруват 1.60 паунда. Повечето пъти сме ги намирали във втория супермаркет - всъщност от там само това купувахме. Внимавай обаче със срока им и съхранението. Доста нежни кори са и се оказа че не търпят да ги оставиш 2-3 дни в хладилника преди готвене - случвало ми се е да са мухлясали. Някои момичета от сайта живеещи там твърдяха, че е било заради това, че не съм ги слагала в камерата. Изрично не е написано, че само така се съхраняват, а в магазина не са при дълбоко замразените стоки. Най-често са при кравето масло и маргарина. Ако не намериш, просто попитай някой от служителите. Успех. Аз лично много се зарадвах когато ги открих - веднага почнах едни баници, ябълкови щрудели и тиквеници....... Само ги открий и веднага ти давам страшна рецепта за ябълков щрудел ;) .
Така изглеждат - е поне в нета - в кутии са.
http://www.mysupermarket.co.uk/tesco-pr ... _250g.html
Mileto

Post by Mileto »

Ето, Мили, видя ли сега, Паполино даде решение. Сега мога да си легна спокойна, че няма да си оскубеш косите до корен. :mrgreen:
Post Reply