Печена пуйка а ла Йолантина

Moderator: Fireball

Post Reply
Yossy

Печена пуйка а ла Йолантина

Post by Yossy »

Продукти

1 пуйка
500 гр кайма.......може и по-малко :D
125 гр краве масло за намазване (ако ще се готви в плик маслото ще си го изядем на филийки на пример :lol: :lol: :lol: )
100 гр ориз
150гр. сушени сливи предварително накиснати за около 1 час във вода
1 голяма кисела ябълка
1 глава лук нарязана на ситно
200 гр кестени, опечени обелени и нарязани на едро ( на мен така ми харесват)
100 мл олио
1. с.л. ситно нарязана мащерка
1 с.л. чубрица
1 дафинов лист
черен пипер, сол на вкус и малко брашно - 3 с.л.

Приготвяне

Почистете, измийте и отцедете пуйката. Натрийте я с брашно от вътрешната страна. Измийте я отново и я намажете със сол, смлян черен пипер и стрита чубрица.
Задушете в олиото ситно нарязаният лук, заедно с каймата. След като се запържи каймата прибавете и почистеният и зимит ориз. Нарежете на ситно сините сливи и ги добавете към сместа. Залейте с 1 ч.ч. вода, добавете черен пипер и сол, дафинов лист и мащерка. Варете на умерен огър за около 10 мин. На края прибавете кестените и нарязаната на ситно ябълка. Разбъркайте добре.
С тази смес напълваме пуйката и я зашиваме с бод зад игла :lol: :lol: :lol:

Сега казвам как си е рецептата
Поставете в намазнена с олио тавичка, облейте с предварително разтопеното краве масло и печете на умерен огън. Периодично поливайте с масло. За да сте сигурни, че пуйката е опечена бучнете с дървена клучка в свивката между бута и тялото. Ако изтече бистър месен сок - пуйката е готова........
В днешно време повечето пуйки имат и термометърче което изскача когато е готова :D

Сга казвам аз какво правя набутвам чудовището в един голям плик Sanitas, които могат да се режат според това колко голямо нещо ще се пече, сипвам лекинко водичка или може дори някое бульонче - Магги - вълшебен вкусТ на пример и затварям плика.......Даже може да бутнете и картофките вътре ....... :D И си пека пуйката на 200 градуса по инструкциите на пликовете.......някъде за около два часа е готова, е може и лекинко повечко...Може да се отвори плика към края и само да се запече за цвят после отгоре........Става сочна и аз си падам много по плънката - особено по ябълките и кестените...... :mrgreen:

Сега ще добавя и една рецепта по Хамерикански.........там си правят и сос от боровинки ,мммммммммммммм.......става страховито с негооооооооо

Сос от боровинки - Cranberry sauce

Около 3 чаши измити боровинки се поставят в тенджера и към тях се прибавя около 3/4 ч.ч. кафява захар, 1/2 ч.ч портокалов сок и 1/2 ч.ч Порто ( или друго червено вино де...Каберне на пример..........що пък не...... :lol: )
Необходимо е непрестанно бъркане и внимателно с нагряването на котлона от средно към силен, защото боровинките започват леко да пукат като пуканки.......Постепенно всичко се сгъстява и става като желе. Пресипва се в купа прибавя му се сокът от 1/2 лимон. разбърква се още веднъж и се прибира в хладилника.......

И после лапате и ви плющат ушите и мляс,мляс добър апетит :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
hristina21

Re: Печена пуйка а ла Йолантина

Post by hristina21 »

И понеже имам заръка за пуйка с кестени-да подпитам-тез 200 гр кестени,как точно се белят по-лесно...дали има някоя тайна,защото,моите ,като ги сваря,за да мога да ги ям,винаги се налага да ги пукам,като семки в устата,рядко се случва някой кестен да хване,да излезне цял,докато се опитвам да му съблека кожичката без зъбна намеса,пък не върви така да ги изкарвам за общото ядене.
Животът е като огледало-усмихнеш ли му се,той ще ти отвърне със същото
Петя

Re: Печена пуйка а ла Йолантина

Post by Петя »

Лелееее, звучи като една истински засукана и интересна рецепта! Браво, Йоси! :yahoo: Аз май ще готвя пуйки много пъти, не мога да си избера! :lol:
Image
Image
Image Живея с радост, доброта, здраве, обич и благодарност!
Post Reply