Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете - 2
Moderator: Fireball
Re: Дзен или изкуството да се радваш на отглеждането на дете
Марги, много хубава статияgala03 wrote:И на мен ми е много трудно да спазвам границата между лигавенето, и показването, че детето е обичано и се зачитат чувствата муНо не позволявам да ми се качват на главата,де
Давам свобода на избора, на емоциите, но се опитвам да поставя някакви правила. Времето ще покаже как съм се справила
![]()
Изключително ме впечатли тази част:Margaritka wrote:
Не знам кога се загуби добрата българска традиция във възпитанието, според която децата си знаеха мястото. И през ум не ми е минавало да се тросна на родителите ми, докато не влязох с галоп в пубертета. Тогава, при всяка сцена, която не им беше по силите, бях така безапелативно помолвана да се оттегля в стаята си, че го правех с облекчение. Иначе рискувах върху мен да се стовари бащиният гняв, който винаги ме покоряваше с думи и доводи, не с плесници и обиди.
Така се старая с Гери и Пепи. Искам да ги заболи от дума, искам да го чуят, а не да усетят физическа блка. Дано да успея.
Герганка имаше една такава сцена на тръшкане на обществено място (парка). Заведох я в колата, за да не правим панаири, сложих я в стола и й казах, че като е готова ще я гушна и ще идем пак при децата. Това беше, повече не е повтаряла. Пепи за сега е ОК, но е още малък. В събота му казах, че отиваме до баба Донна. Той каза- не, парка, люлки. Казах- Не, вече бяхме там, сега баба ни чака. Започна да реве със сълзи и преди да го сложа в стола се опъна като струна. Погледнах го строго, повиших глас и му казах, че ако не спре веднага се връщане обратно. Веднага спря и ме погледна уплашено казвайки- Гуш мама. Така изкарахме 30 минути и при бабата, докато не беше сигурен, че съм му простила. Това каза и баба Донна- важното е, че му пука.
Казвам всичко това и се надявам да е така за в бъдеще, децата се променят. Виждала съм трудно дете, което не разбираше нито от добра дума, нито от лоша. Преби всички деца в парка, натроши играчки, очила, всичко, което му попадне в ръцете. Майките като го видеха, че се задава и ставаха и тръгваха. Сега е голям и умен младеж, но майка му се тресеше от нерви всекидневно.
Баба казваше- Най- труданата и най- отговорната работа е да си родител!
Дарка
Мили мами, моля за съвет!
На днешната консултация се оказа, че Криста е качила 1,400 кг.Педиатърката и сестрата ми направиха сериозна забележка за нощното хранене.Моля ви, пишете ми как да го премахна.Опитвах да заместя с чай или вода, но не става.Пищи толкова, че сигурно я чува цялата кооперация.
На днешната консултация се оказа, че Криста е качила 1,400 кг.Педиатърката и сестрата ми направиха сериозна забележка за нощното хранене.Моля ви, пишете ми как да го премахна.Опитвах да заместя с чай или вода, но не става.Пищи толкова, че сигурно я чува цялата кооперация.
Пипи, пу- пу здрава да е
. Тя кърма или АМ пие през ноща? Ако е АМ най- лесно е да не е точната доза АМ. Например, ако яде 90 гр. сипи 90 гр. вода, но сложи само 2 мерителни лъжички АМ. После започни да намаляваш и количеството на водата и така. Не мисля, че е чак такъв проблем, че е наддала 1400гр. Не се притеснявай.
- mata_kosmata
Пипи, нямам опит със спиране на нощните хранения, но съветът на Ванхи ми се вижда много разумен
Иначе и на мен ми се струва, че не е толкова ужасно много наддаването, важно е да расте и да е здравичка!
- Margaritka
СмЕтам, че е редно да се похваля с Кашо , а именно, че на 2 г. и 9 м. сам си мие бубата според всички правила вечер под душа! 
Пипи аз смятам, че нощните яденета най-трудно ще прекъснеш. Аз успях чак преди един-два месеца.....
И моя Педи ми казваше да й давам вода, ама тя да не е вчерашна? Водата не я засищаше и дори и да заспи, ще е за кратко. Така че смятам, че не е редно да я оставяш гладна. Ако е гладна няма да спи.....Моят съвет е да направиш преценка по колко пъти и по колко като количество изпива през деня и да прецениш дали да не й намалиш дозите през деня, но през нощта да й даваш млекцето.
Криста освен на килограми е пораснала също........така че не се стряскай. Също като Ванхорн бих казала, че и аз не спазвам дозите които дават по кутийте. Ако пише на кутията на 180 мл вода да сложиш 6 мерилни лъжички, аз слагах 5.......или дори 4 и половина. Но това казвам и за през деня, не само за през нощта. Тези млека са доста хранителни, така че спокойно може да ги поразреждаш.
Марги поздравления за самостоятелният младеж!!!!
ама и най-вече за мама, дето го е научила да е самостоятелен
За статията която Марги ни е постнала - с много неща съм съгласна, сигурна съм, че тази която я е посала може би е искала да бъде малко по пресилено, но в общи линии има право за лигавите деца. Дано и аз да успея да удържа фронта. Но съм съгласна и с прегръдките на Дарчето
Днес звъни телефонът. Вдигам го. Прекъсва, но още го държа в ръка. Анджела пощурява да го вземе и да си поиграе. Да ама с телефонът не се играе и аз отказвам да й го дам. Започва един жесток плач. Викане, течене на нос, тръшкане на земята - голяма драма. На няколко пъти обаче дойде при мен и се хвърляше в прегръдките ми. Е, не й дадох телефонът. Обясних, че телефонът не играчка, после се прегръщахме за успокоение - нищо не помогна. Взех друга играчка и я заиграх с нея и така телефонът беше забравен. В същото време си дадох сметка и че плачеше, защото й се спеше също и след като я сложих да спи - заспа на втората минута. Така че понякога големите "драми" може да са свързани и с умора......
Криста освен на килограми е пораснала също........така че не се стряскай. Също като Ванхорн бих казала, че и аз не спазвам дозите които дават по кутийте. Ако пише на кутията на 180 мл вода да сложиш 6 мерилни лъжички, аз слагах 5.......или дори 4 и половина. Но това казвам и за през деня, не само за през нощта. Тези млека са доста хранителни, така че спокойно може да ги поразреждаш.
Марги поздравления за самостоятелният младеж!!!!
За статията която Марги ни е постнала - с много неща съм съгласна, сигурна съм, че тази която я е посала може би е искала да бъде малко по пресилено, но в общи линии има право за лигавите деца. Дано и аз да успея да удържа фронта. Но съм съгласна и с прегръдките на Дарчето
Днес звъни телефонът. Вдигам го. Прекъсва, но още го държа в ръка. Анджела пощурява да го вземе и да си поиграе. Да ама с телефонът не се играе и аз отказвам да й го дам. Започва един жесток плач. Викане, течене на нос, тръшкане на земята - голяма драма. На няколко пъти обаче дойде при мен и се хвърляше в прегръдките ми. Е, не й дадох телефонът. Обясних, че телефонът не играчка, после се прегръщахме за успокоение - нищо не помогна. Взех друга играчка и я заиграх с нея и така телефонът беше забравен. В същото време си дадох сметка и че плачеше, защото й се спеше също и след като я сложих да спи - заспа на втората минута. Така че понякога големите "драми" може да са свързани и с умора......
Йоси , даже най-често са свързани с умора и подсъзнателно желание за сън
Марго , изчетох статията , даже литературно я четохме целия офис
Мда , опитвам се , старая се....да броя до десет и взаимно да се успокоим и "сменим вълнАта"
"Разсърдването , или по-скоро натъжаването" от моя страна действа безотказно
, както казва американската баба "Важното е , че му пука " за чувствата ми
Я сега кажи как постигнахте миенето по мъжки
/в смисъл показа му се , обясни му се..../ , че аз не стига че си го къпя , ами и още съм по "холандската" система " когато -тогава"
, което силно възмущава баба му 
Марго , изчетох статията , даже литературно я четохме целия офис
Я сега кажи как постигнахте миенето по мъжки
Пипи, не се притеснявай, първите месеци нормално качват по около килограм плюс минус някакви грамчета, индивидуално е. Давай си му на детето да яде, като е гладно. Много съм любопитна как точно се кара дете да забрави, че му се яде.
Може и да мине номерът с разреждането на млякото, но, ако не се получи, хич да не ти пука.
Анна и досега си яде нощем, ми няма начин да я залъжа с каквото и да било, тя вода не пие, а чай с триста зора по двайсетина милилитра понякога, и то аз съм настоятелна заради уж разхлабващия ефект на копъра, когато се налага, не че виждам особена полза де.
Марги, статията е убийствена, а още по-страшно става, когато децата на тези родители тръгнат на училище...

Браво на Кашалота, ей, порасна това дете!
Йоси, не смятам, че прегръдките и дисциплината се изключват взаимно. Децата инстинктивно обичат реда, по-спокойни се чувстват, когато има ясни граници, нищо че на пръв поглед изглежда другояче (говоря като педагог, макар и с по-големи деца, принципите са същите). Задължително е да се чувстват обичани и приети, но това в никакъв случай не означава, че трябва да им се разрешава всичко. Не е лесно да се постигне този баланс, но кой е казал, че ще е лесно?
Марги, статията е убийствена, а още по-страшно става, когато децата на тези родители тръгнат на училище...
Браво на Кашалота, ей, порасна това дете!
Йоси, не смятам, че прегръдките и дисциплината се изключват взаимно. Децата инстинктивно обичат реда, по-спокойни се чувстват, когато има ясни граници, нищо че на пръв поглед изглежда другояче (говоря като педагог, макар и с по-големи деца, принципите са същите). Задължително е да се чувстват обичани и приети, но това в никакъв случай не означава, че трябва да им се разрешава всичко. Не е лесно да се постигне този баланс, но кой е казал, че ще е лесно?
Пипче, според мен да си хапва Криста толкова, колкото й душа сАка
Те тез педиатърки от време на време май не знаят к`во искат
Нали ги виждам и нашите... вече са цели три
последно дойде бившата вече шефка на детско отделение. То ако и аз от време на време не споря, че да стигнем до консенсус има все да ми се карат за това и онова
Марги, честито ви миене на бубата
абе що не й викате "чула" как си й е името
Жоркин си я мие от около месец вече
сам си я обръща, но и мама помага в измиването щото да сме сигурни че е О.К.
При вас присъства ли задължителното изречение "ох, голлляма чула, мамо, голлляма"
Йоси, те най-големите драми обикновено са предизвикани къде от умора, къде от глад. Поне при нас почти винаги е било така. Затова манЖата във всякакъв вид при нас винаги е успокоявала
Ама колкото деца, толкова и варианти
И вземи й купи един детски телефон на АнджЕлка пък ти
Даре, ти пък кажи как разсърдването при вас има ефект, щото при нас няма ама абсолютно никакъв. Мина номера 1-2 пъти и край... не му минават номера на моя хитрушко
Марги, честито ви миене на бубата
Йоси, те най-големите драми обикновено са предизвикани къде от умора, къде от глад. Поне при нас почти винаги е било така. Затова манЖата във всякакъв вид при нас винаги е успокоявала
Даре, ти пък кажи как разсърдването при вас има ефект, щото при нас няма ама абсолютно никакъв. Мина номера 1-2 пъти и край... не му минават номера на моя хитрушко
It's a small world after all