Соленки със сирене и кашкавал Милето

Moderator: Fireball

Post Reply
Mileto

Соленки със сирене и кашкавал Милето

Post by Mileto »

Соленки със сирене и кашкавал

Image

100 гр. меко масло
1 яйце
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
щипка сол
1.с.л. захар
250 гр. брашно
1 чйце за намазване
мак за поръсване (аз ползвах на някои мак, на други кимион)

Маслото се разбива до побеляване, добавя се яйцето, като се продължава с разбиването, добавят се настърганите на ситно ренде сирене и кашкавал, солта и захарта. Хубаво се разбърква, добавя се брашното и се замесва тесто, което се разточва на набрашнена повъхноост. Изрязват се формички, реди се върху хартия за печене, маже се с разбитото яйце и се ръси с мак или кимион. Пекат се 15-20 мин при 200 градуса.
Image It's a small world after all Image
dudence

Re: Соленки със сирене и кашкавал Милето

Post by dudence »

Ето го и моят вариант на соленките (на Милето определено е по-бърз ;))
2 ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1,5 ч.л.сол (ако сиренето е по-солено, може и 1 лъжичка)
250 гр. масло
150 гр. сирене
150 гр. кашкавал
4-5 ч.ч.брашно (може и повече, докато стане прилично тестото ;)
Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно ренде, маслото трябва да е меко (може и леко разтопено).
Към киселото мляко се прибавят содата и солта, а после маслото, сиренето и кашкавалът и брашното. Тестото става лееееко лепкаво. Престоява една вечер в хладилника (аз го оставям 2-3 часа в хладилника, колкото да втвърди, за да се точи лесно). Разточва се дебело около 1см. и се режи на фигурки по избор.
Отгоре се мажат с жълтък и се ръсват с малко кашкавалче. По желание и семенца кимион. Пекат се на 180 градуса. (първия път ги пекох на по-висока температура и не ми се получиха много добре, макар че пак ги изядохме :)))
Снимки от работния процес видяхте в една друга тема :mrgreen:

П.П. Да допълня, че от тези продукти се получават около 4 тави (за печка) соленки, така че ако са ви множко, просто направете половин доза ;)
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде! Image
ImageImage
rumix

Re: Соленки със сирене и кашкавал Милето

Post by rumix »

Тъй.. тъй.. аз пък комбинирах двете рецепти :mrgreen: :lol: Към тази на Милето ( щото ми допадна като количество) добавих киселото мляко и бакплувера от дудината рецепта. Станаха страхотни :daisy:
080220132004.jpg
080220132004.jpg (148.45 KiB) Viewed 4634 times
Post Reply