Пу първа в кулинарната тази година с нашата новогодишна торта. Рецептата я знам от свекърва си и единственото нещо от нейните, което и до ден днешен правя и ядем с кеф.Тората не се пече и се прави много бързо.
Продукти:
2 пакета обикновени бисквити ( желателно е от едновремешните- по-дебелите)
250 гр масло
1,5 чаени чаши пудра захар
1 чаена чаша захар кристална
1 чаена чаша прясно мляко
3 яйца
1 чаена чаша счукани или нарязани орехи ( аз ги и препичам)
1 ванилия
3 суп. лъжици какао
1 суп. лъжица ром или коняк или какъвто и да е ликьор
Приготовление:
1. В голяма купа се натрошават бисквитите на парчета по около 1,5 - 2 см, прибавят се орехите и се заливат с топлото мляко, в което е добавена лъжица захар, ванилията и рома.
Отделят се белтъците от жълтъците.
2. Отделно се прави маслен крем от маслото разбито с пудрата захар, жълтъците и какаото. Добавя се крема към бисквитите, като се обърква внимателно, за да не се разкашкат много. Това тесто се оформя в поднос, както си желаете- в кръг, квадрат, сърце.... и оставяте в хладилника да се стегне.
3. За глазурата се разбиват белтъците на сняг с половината от кристалната захар. Другата половина захар се карамелизира и когато е готова, още гореща се сипва на тънка струйка към белтъците, като тук е много важно миксера да е на най-бърза степен, за да стане гладко, защото карамела бързо се стяга. В противен случай ще се получат хрупкави частички в белтъка ( което ми се е случвало и никак не е лошо, даже е интересно )
Украсява се вече стегнатата основа с тази глазура и се поставя в хладилника да отлежи поне 3-4 часа.
Торта "Леопард"
Moderator: Fireball