От както се научих да правя шунка , да ви кажа почти не сме яли купена
Рецептата е за около 5 килограма парче месо (най-подходящо е от свински бут обезкостен
Ето и продуктите :
около 5 кг. свинско филе от бут
една пръчка канела
1 ч.л черен пипер на зърна
1 ч.л. кориандър
2-3 дафинови листа
около 25 карамфила (подправката)
за глазурата:
200мл. Maple syrop (това не знам как е на български
2 с.л. горчица
2 с.л. Устър сос (не знам защо в България го наричат Уорчестър
2 с.л. соев сос (тъмен)
Метод:
Сварете месото в тенжера (може да не го покрива водата , но поне до половината да има) заедно с черния пипер, дафиновите листа, канелата, и кориандъра. Като предварително месото го завържете здраво , така че да има калъпна форма и да не може да се разпада по време на варенето. Това което аз купувам е готово , и е точно за шунка. т.е. има една найлонова обвивка, или стегната мрежа която го държи . Ето така

и след сваряването я махам

понякога го взимам с ето такава мрежичка , но зависи от кой магазин съм го купила
Вие обаче завържете здраво , ето така
Сланинката както виждате не се маха
Варите месото около 2 часа . Можете да обърнете шунката по-средата на варенето, особенно ако не сте я покрили с вода до горе. Което както казах вече не е задължително. Не забравяйте да подсолите
След като сварите местото, го извадете в съд за печене и оставете да изстине (аз все нямам врем за това

Шпиковайте шунката , или по точно сланинката

и във всяко ромбоидче забийте по едно карамфилче
След което намажете с половината от глазурата

и печете във фурна нагрята на 190 градуса (вентилатор - 170 или газ - 5 степен) за около 45 мин. като на няколко пъти намазвате шунката с остатъка от глазурата (докато свърши)
Оставете 15мин. да почини , след като я извадите от фурната и тогава режете . Никога не режете месо направо горещо от фурната !
Шунката можете да приготвите няколко дни предварително, подходящо най вече за Коледа, или голямо гости. Както и парти
Да ви е сладко

It's a small world after all